Projekt realizowany w ramach programu FUNDUSZE EUROPEJSKIE DLA ROZWOJU SPOŁECZNEGO 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

Włochy

Reggio Emilia - 3.02.2024 - 2.03.2024

BENVENUTI A BOLOGNA!

Ciao! W sobotę późnym wieczorem dotarliśmy do słonecznej Italii na miesięczne praktyki. Bierze w nich udział 29 osób (zawody: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik ekonomista i technik logistyk) pod opieką p. Lilli Ubycha – Chwalęckiej i p. Katarzyny Pilc – Vinci. Zamieszkaliśmy w kamienicy niedaleko rynku w Reggio Emilia ( w regionie Emilia Romagna). W pierwszym dniu pobytu uczestniczyliśmy w spotkaniu organizacyjnym, następnie był spacer po starej części miasta i zakupy. Z zapałem i ogromnym entuzjazmem rozpoczynamy pierwszy tydzień pracy!

PIERWSZY TYDZIEŃ ZA NAMI!

Pierwszy tydzień praktyk zagranicznych za nami. Wciąż poznajemy miasto, w którym mieszkamy – Reggio Emilia. Już wiemy, że targ na Rynku Głównym odbywa się w tych samych dniach, w których targ w Sieradzu J (wtorki i piątki). Spacerujemy po centrum, oglądamy, zwiedzamy. Pracujemy w dwunastu różnych miejscach – firmach, biurach, sklepach, restauracjach, pizzeriach. Zdążyliśmy już zapoznać się z opiekunami naszych praktyk, miejscami pracy, zakresem obowiązków. Nasze praktyki odbywamy w ramach projektu Europa moja przyszłość 2 Erasmus+, sfinansowanego przez Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (dofinansowane przez Unię Europejską). W tym tygodniu świętowaliśmy Tłusty Czwartek. Na sposób włoski – pączków nie było, ale za to były faworki w kształcie karnawałowych masek weneckich.

WYCIECZKA DO BOLONII

W sobotę 10 lutego zwiedziliśmy Bolonię – stolicę regionu Emilia Romagna, znajdującą się w czołówce najbogatszych miast włoskich. Przewodniczka p. Kasia oprowadziła nas po centrum Bolonii. Obejrzeliśmy m.in. Piazza Maggiore, słynną Fontannę Neptuna, Bazylikę św. Petroniusza oraz pierwszą siedzibę najstarszego w Europie uniwersytetu. W restauracji „Ristorante Pizzeria da Thiago a Mare” zjedliśmy prawdziwą włoską pizzę. To był dzień pełen wrażeń!

MUSEO DEL TRICOLORE E LA MAZURKA DI DĄBROWSKI

Niedzielne popołudnie spędziliśmy na Piazza Prampolini, czyli na Rynku Głównym Reggio Emilia. Nasze koleżanki: Rozalia, Kornelia, Blanka, Sonia i Ola opowiedziały nam o średniowiecznej, pochodzącej z XIII wieku Katedrze Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Następnie przypomnieliśmy sobie okoliczności powstania naszego hymnu narodowego – to właśnie tu w lipcu 1797 roku Józef Wybicki napisał pieśń „Jeszcze Polska nie zginęła”. Na Piazza Prampolini znajduje się tablica upamiętniająca to wydarzenie. Tuż obok mieści się „Museo del Tricolore”, czyli Muzeum Flagi Włoskiej, które zwiedziliśmy. Właśnie w tym budynku w pięknej sali, którą mieliśmy możliwość obejrzeć, po raz pierwszy zaprezentowano włoską flagę i to tu trzy kolory zostały oficjalnie przyjęte przez suwerenne państwo włoskie. Miało to miejsce 7 stycznia 1797r.

DRUGI TYDZIEŃ PRAKTYK ZAGRANICZNYCH ZA NAMI!

Minął kolejny tydzień naszych praktyk zagranicznych w Reggio Emilia we Włoszech, w ramach projektu „Europa moja przyszłość 2”. Zdobywamy kolejne doświadczenia w naszych zawodach, kształcimy umiejętności językowe, zarówno jeśli chodzi o język angielski, jak i włoski, poznajemy funkcjonowanie zagranicznych firm, sklepów i restauracji.                      
W weekend odwiedziliśmy centrum handlowe w Reggio Emilia połączone ze stadionem piłkarskim. Tu Bartek, Kacper i Brian opowiedzieli nam o drużynie piłkarskiej AC Reggiana.

LA CUCINA ITALIANA

Uczniowie kształcący się w klasach o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych odbywają praktyki w ośmiu restauracjach Reggio Emilia: „Osteria del Liffo”, „Profumo di Napoli”, „Cucine Clandestine”, „Pizzeria Nuova Mediterranea”, „Jigger”, „Trattoria Cacio e Pepe”, „Burro e Salvia” i „Pizzeria Piccola Piedigrotta”. W lokalach tych poznają tajniki kuchni włoskiej, nabywają nowe umiejętności, uczą się przygotowywać typowe potrawy i obsługiwać klientów. Poznają nowe smaki, sposoby przyprawiania potraw. Kształcą też swoje umiejętności językowe. Właśnie mija trzeci tydzień praktyk zagranicznych.

BELLA VENEZIA

Piękna, bajkowa, tajemnicza, urzekająca… Taka jest Wenecja. W minioną sobotę mieliśmy możliwość zwiedzić tę „perłę Europy”. Oprowadziła nas po niej Alessia. Pokazała nam różne zakamarki „miasta na wodzie” – place, mosty, kanały, wąskie uliczki, zabytki. Opowiedziała nam o codziennym życiu wenecjan, o historii tego miejsca, zdradziła wiele jego sekretów. Urzekły nas: Canal Grande, Plac św. Marka z Bazyliką, tętniący życiem Most Rialto, Pałac Dożów i inne skarby Wenecji. W restauracji „Al Graspo De Ua” w centrum miasta zjedliśmy obiad. Wieczorem – zmęczeni długimi spacerami, ale pełni wrażeń, wróciliśmy do Reggio Emilia.

OSTATNI TYDZIEŃ PRAKTYK W REGGIO EMILIA

Kończy się ostatni tydzień praktyk w Italii. Uczniowie klas o profilu technik logistyk pracowali w firmach „Annastella s.n.c. Sigma Europa”, „Integra Societa` Cooperativa” oraz „Seki s.r.l. – Kiabi”. Przedsięwzięcie „Europa moja przyszłość 2” jest realizowane na zasadach Programu Erasmus + w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” finansowanego ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego.

CIAO ITALIA!!!

Słoneczna zazwyczaj Italia „płakała” przez ostatni tydzień naszych praktyk obfitym deszczem. Niektórym z nas też łzy leciały po policzkach. Skończył się miesiąc pełen nowych wrażeń i doświadczeń nie tylko zawodowych, życia w rytmie włoskim, poznawania kultury i zwyczajów mieszkańców Półwyspu Apenińskiego, nowych przyjaźni oraz intensywnej, bo praktycznej nauki języków obcych (włoskiego i angielskiego). W sobotę, 2 marca, wróciliśmy z Reggio Emilia do Polski.