W dniach 2-3 listopada 2022 roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wojewódzkim etapie konkursu BITWA NA DROBIOWE SMAKI 2. Konkurs odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. mjr. pil. Władysława Szcześniewskiego w Widzewie.
W pierwszym etapie 2 listopada udział w konkursie wzięły następujące zespoły: Rozalia Leszczyńska i Mikołaj Kolasa z klasy 2B, Ewa Cieślak i Joanna Andrzejewska z klasy 3B i Daria Ushkan i Gabriela Mordal z klasy 3B. W pierwszym dniu uczniowie wykonywali zupę i danie zasadnicze z wykorzystaniem drobiu. Poziom był bardzo wysoki i wyrównany. Do kolejnego etapu zakwalifikowały się Daria Ushkan i Gabriela Mordal.
Drugiego dnia dziewczyny miały do wykonania danie zasadnicze, w którym musiały wykorzystać 4 produkty: filet z kurczaka, udko z kurczaka, kaszankę i ser koryciński. Spisały się na medal wykonując roladki z kurczaka z farszem z kaszanki, ser panierowany i puree z dyni i kalafiora. Dzięki tej potrawie Gabriela i Daria zajęły 2 miejsce w województwie łódzkim. Nasi uczniowie zdobyli cenne doświadczenie, zobaczyli jak się pracuje pod presją czasu. Mamy nadzieję, że zdobyte umiejętności, rady szefów kuchni będą bardzo pomocne podczas egzaminów zawodowych. Gratulujemy wszystkim uczestnikom.
Opiekę nad uczniami sprawowały Pani Lilla Ubycha Chwalęcka i Pani Marlena Woźniak.