facebook
Z S P  N R   2   n a   F a c e b o o k ' u :



Promocja
F I L M Y   P R O M O C Y J N E:

Technik Reklamy


Technik Gastronom


Technik Hotelarz
Projekt
P R O J E K T   U N I J N Y :


Patronat


Certyfikat
CERTYFIKAT dla Promujących Zdrowie:

Konkurs „Sprzedawca Roku”

20 marca 2019 roku w pracowni sprzedaży w naszej szkole odbył się 12 raz konkurs „Sprzedawca Roku”. Konkurs był skierowany do uczniów klas II i III Branżowej Szkoły I stopnia. Pierwszy raz w konkursie mogli wziąć udział uczniowie Technikum Konkurs składał się z 2 etapów. Uczniowie zaczęli rywalizację od rozwiązania testu z zakresu wiedzy teoretycznej (40 pytań testowych). W drugiej konkurencji zmierzyli się z zadaniem praktycznym bardzo zbliżonym do tych zadań, które uczniowie muszą rozwiązać na egzaminie potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie. Rywalizacja była bardzo wyrównana i na wysokim poziomie.
Ostatecznie I miejsce zajęła: Sylwia Świniarska.
II miejsce zajęła Joanna Ślipek,
III miejsce: Magdalena Pawlaczyk
IV miejsce Monika Pytel ze szkoły w Złoczewie.
Ogromne podziękowania składamy firmie KAUFLAND w Sieradzu za sponsorowanie nagród w postaci bonów podarunkowych i nagród dla uczestników i oczywiście OHP za pomoc w organizacji, ufundowaniu poczęstunku.
Za organizację konkursu odpowiedzialne były: Pani Marlena Woźniak, Pani Sylwia Smorawska Gierczyńska z ZSP Nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Sieradzu oraz Pani Marta Chudecka i Pani Jolanta Pietrzak z OHP w Sieradzu.

20.03.2019 r.

Konkurs „Najsprawniejszy w zawodzie”

W dniu 18 marca odbył się I etap konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie” w zawodzie kucharz. W tym roku eliminacje przeprowadzono w nowej wyremontowanej, pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Sieradzu Jury konkursu to: Pani Jolanta Pietrzak, Pani Marta Chudecka, Pani Magdalena Owczarek, Pani Magdalena Skoczylas i Pani Marlena Woźniak.
Konkurs składał się z części praktycznej i teoretycznej, w której uczniowie odpowiedzieli na 40 pytań testowych, uczestnik za każdą poprawną odpowiedź uzyskał jeden punkt. Część praktyczną konkursu rozpoczęliśmy od zapoznania z instrukcją obsługi profesjonalnego sprzętu udostępnionym na potrzeby uczestników konkursu. Następnie młodzież zapoznała się z przepisem dania konkursowego. Uczestników podzielono na 6 zespołów. Każda grupa przyrządzała udo drobiowe faszerowane pieczarkami i boczkiem, podane z sosem śliwkowym i kulkami ziemniaczanymi. Sposób ich przygotowania oraz podania bardzo się różnił wśród uczestników. Ocena realizacji zadania praktycznego obejmowała następujące kryteria:
-umiejętności zorganizowania i przygotowania stanowiska roboczego,
-umiejętności rozumienia instrukcji roboczej,
-sprawności organizacyjnej i współpracy w zespole,
-jakości wykonanej pracy,
-oszczędności i poprawności przygotowania materiałów do wykonania zadania,
-estetyki i porządku na stanowisku pracy,
-zgodności wykonywanej pracy z zadanym tematem oraz umiejętności ekspozycji przygotowanej potrawy
W czasie trwania konkursu członkowie komisji wizytowali i obserwowali stanowiska robocze, rejestrując spostrzeżenia i uwagi. Zwracali szczególna uwagę na kryteria oceny wymagane na egzaminie zawodowym. Następnie wyłoniono zwycięzców i rozdano uczestnikom nagrody oraz dyplomy. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali nagrody pocieszenia. Zwycięski zespół Patryk Pasierb oraz Żaneta Wawrzyniak wezmą udział w II etapie konkursu czyli eliminacjach wojewódzkich.

20.03.2019 r.


Czytaj więcej artykułów...