Praktyki zagraniczne - „Europa szansą mojego rozwoju”

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Sieradzu realizuje dwuletni projekt pod nazwą „Europa szansą mojego rozwoju” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach programu POWER (Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój). Łączna kwota dofinansowania projektu wynosi 586 265,38 PLN.

W ramach tego programu 55 uczniów kl. III (30 uczniów w roku 2018 i 25 w roku 2019) Technika logistyka, ekonomisty, handlowca, hotelarstwa oraz żywienia i usług gastronomicznych odbędzie czterotygodniowe praktyki zawodowe na Malcie i we Włoszech.
Opiekunami grup w roku 2018 będą:
Malta:
- 24.02.2018 - 10.03.2018 - pani prof. Katarzyna Krawczyk
- 10.03.2018 - 24.03.2018 - pani prof. Karolina Smus
Włochy:
- 25.02.2018 – 11.03.20118 - pani prof. Katarzyna Pilc-Vinci
- 11.03.2018 - 25.03.2018 – pani prof. Lidia Tomaszewska



1. Miejsce odbywania praktyk

Reggio Emilia to urocze miasto w północnych Włoszech, w regionie Emilia Romagna na Nizinie Padańskiej.
To właśnie tu 15 uczniów klas trzecich naszej szkoły (technik żywienia i usług gastro-nomicznych, technik logistyk i technik ekonomista) 26 lutego 2018r. rozpoczęło praktyki zawodowe.
Reggio Emilia nazywane jest "Miastem Trzech Kolorów" ("Citta` del tricolore"), od kolorów włoskiej flagi, tóra po raz pierwszy pokazana została właśnie tu w 1797r. W tym samym czasie i miejscu powstał "Mazurek Dąbrowskiego", który od 1927r. jest polskim hymnem narodowym - tu pieśń napisana przez Józefa Wybickiego po raz pierwszy została wykonana publicznie. W mieście kwaterował gen. J.H. Dąbrowski wraz ze swoimi legionistami.
W Reggio Emilia urodził się renesansowy poeta Ludovico Ariosto oraz znany współczesny włoski wokalista Zucchero.
Najważniejsze zabytki miasta to: Katedra z IX - XII wieku, renesansowo - barokowa Basilica San Prospero, poświęcona patronowi Reggio Emilia, Basilica della Madonna della Ghiara i piękne pałace.
K.Pilc-Vinci



2. Jak tu dotarliśmy

W niedzielę, 25 lutego, wyruszyliśmy busem z Sieradza na lotnisko we Wrocławiu.
Po ponad godzinnym locie samolotem do Bolonii dotarliśmy autokarem wraz z grupą z jednej ze szkół poznańskich do Reggio Emilia. Zakwaterowano nas w uroczej, starej kamieniczce z charakterystycznymi dla dawnej architektury włoskiej drewnianymi okiennicami niedaleko Rynku ("Piazza Grande").
K.Pilc-Vinci


W sobotę nadszedł ten długo wyczekiwany przez nas dzień. Wyruszyliśmy do Wrocławia, by stamtąd o godzinie 19.05 wylecieć na Maltę.
Ponad dwugodzinny lot minął nam spokojnie a widoki z okna samolotu były przepiękne. W niedzielę udaliśmy się na obiad powitalny do pobliskiej restauracji 'Paparazzi', gdzie posmakowaliśmy tutejszej kuchni, której specjalnością są m.in. owoce morza. Następnie poszliśmy na spacer, aby poznać okolicę. Na Malcie powitało nas słońce, piękna pogoda i przyjaźni ludzie, mamy nadzieję, że to nie zmieni się do końca naszego pobytu.

Mikołaj Kowalczyk, Szymon Beda



3. POCZĄTEK PIERWSZEGO TYGODNIA W ITALII"

Poniedziałek, 26 lutego, spędziliśmy na wstępnym odwiedzaniu miejsc pracy oraz poznawaniu właścicieli firm i lokali gastronomicznych, w których będziemy odbywać praktyki. Wieczorem udaliśmy się na City Tour. Choć było bardzo zimno, z przyjemnością spacerowaliśmy po uroczych uliczkach, podziwialiśmy place i zabytki: renesansowy Plac Katedralny (Piazza Grande albo Piazza Prampolini), Piazza della Vittoria, Corso Garibaldi - wielką ulicę Garibaldiego, Piazza Fontanesi, Piazza San Prospero (plac z bazyliką poświęconą patronowi miasta) oraz najważniejszą ulicę w mieście - uroczą Aleję Emilia. To właśnie przy Viale Emilia, w kawiarni, odbywa praktyki jedna z naszych uczennic.

K.Pilc-Vinci



4. KOLACJA POWITALNA W PIZZERII "SOTTO BROLETTO"

W poniedziałek w pizzerii "Sotto Broletto" na Starym Mieście, tuż przy Rynku, miała miejsce kolacja powitalna. Ugoszczono nas typowym tradycyjnym daniem kuchni włoskiej - pizzą.

K.Pilc-Vinci



5. Relacje z miejsca praktyk

Miejsce mojej pracy to niewielka Pizzeria Nuova Mediterranea przy ulicy Via Giacamo Matteotti w Reggio Emilia.
Moim opiekunem, jak i szefem lokalu, jest Valeria Cardella.
Dziś dzień pracy zaczął się od zmywania i krojenia warzyw, m.in.: oliwek, ogórków, cebuli, ziemniaków. Następnie szef zaprosił mnie do przyrządzania pizzy. Doświadczyłam wielkiej gościnności ze strony Włochów, są bardzo mili, otwarci i z poczuciem humoru.

Kamila Plichta - IIIG


26 marca rozpoczęliśmy praktyki zawodowe w hotelu The Waterfront.
Całą grupą wraz z opiekunami poszliśmy do hotelu, aby dowiedzieć się w jakich godzinach i na jakich stanowiskach będziemy pracować. We wtorek 27 marca rozpoczęłyśmy pracę o godzinie 18:00, na różnych stanowiskach, jedna nas w restauracji, a druga w barze. Natomiast trzeciego dnia obie pracowałyśmy w restauracji przygotowując i obsługując śniadania. Praca bardzo nam się podoba i jesteśmy zadowolone.
Zuzanna Owczarek, Monika Jaros kl. 3G


Pracujemy w firmie AICS (Associazione Italiana Cultura Sport) w Parmie. Jest to centrum kultury i sportu, gdzie można uzyskać ulgi podatkowe dla uczestników mających karty. Wstajemy codziennie rano, aby dojechać 30 km pociągiem, a potem przesiadamy się do autobusu, aby zdążyć na godzinę 9:30 do pracy.
Do naszych obowiązków należy wprowadzanie danych do komputera, sporządzanie przelewów, formularzy, kopiowanie i skanowanie dokumentów. Nasza praca wiąże się z odpowiednim podziałem obowiązków i współpracą całego zespołu. Pracownicy są tu bardzo mili i pomocni. Nasza opiekunka poświęca nam cały swój czas na naukę.
Nasze drugie miejsce pracy znajduje się w miejscu zakwaterowania - Reggio Emilia. Jest to firma, która zajmuje się organizowaniem praktyk zagranicznych, pod nazwą YouNet. Pracujemy tam po południu od 14:00 do 17:30. Zajmujemy się tworzeniem mapek dla przyjezdnych, mini słowniczków w języku angielskim i włoskim, rozdzielaniem biletów, a także kompletowaniem i spinaniem dokumentów.

Monika Kozielska, Martyna Stawirej, Patrycja Krauz, Karina Plichta, Natalia Iżykowska - III D


28.02.2018 r. zadaniem czwórki uczniów technikum hotelarskiego była obsługa konferencji na 125 osób. Podczas tego wydarzenia serwowałyśmy ciepłe napoje oraz przekąski. Kolejną czynnością po zakończeniu imprezy było posprzątanie sali konferencyjnej.
01.03.2018 r. pracowałyśmy przy obsłudze śniadań, sprzątałyśmy brudną zastawę stołową oraz układałyśmy nową, dodatkowo składałyśmy serwetki potrzebne do zastawy obiadowej. Podczas tego dnia współpracowałyśmy z sympatycznym kelnerem Jordanem, który wdrażał nas w nasze obowiązki.
02.03.2018 r. zostałyśmy podzielone na dwie pary. Jedna para pozostała na obsłudze śniadań a druga wraz z barmanem pracującym w hotelu, umilała czas gościom podając zamówione przez nich napoje. Podsumowując ten tydzień stwierdzamy, iż był on pełen nowych doświadczeń i niesamowitych wrażeń.
Emila Ułańska, Paulina Szulc, Weronika Adamczyk, Małgorzata Pres - klasa 3H


Podczas praktyk zagranicznych pracuję w księgarni Libreria Futurino & C di Mori Mariangela w Parmie.
Zajmuję się oznakowywaniem towarów, kompletowaniem różnych książek oraz podręczników, a także rozpakowywaniem i układaniem towarów.

Damian Kornacki - III L


Już drugi tydzień pracujemy w sklepie z odzieżą dziecięcą i dla kobiet w ciąży oraz z różnego rodzaju dodatkami, który nazywa się Mothercare. Przez pierwszy tydzień zajmowałyśmy się rozkładaniem towaru na półkach sklepowych i zabezpieczeniem go przed kradzieżą oraz obsługą klienta. Atmosfera w pracy jest miła, ludzie są tu pomocni i wyrozumiali.
Malta, Paulina Dybka i Dominika Dzimińska 3D


Pracujemy w Emporio Parma (Associazione CentoperUno Onlus). Jest to organizacja wspomagająca ubogie rodziny, oferująca produkty codziennego użytku w niższych cenach. Naszymi obowiązkami są: pilnowanie porządku na regałach, układanie, przepakowywanie i znakowanie produktów spożywczych różnego rodzaju.

Kinga Salamon, Błażej Grzanka i Mateusz Simiński - III L


To już drugi tydzień pracy. W tym tygodniu grafik był bardzo napięty, przez większość czasu trzeba było przychodzić na dwie zmiany 8-12, 18-22.
Na zmianie porannej obsługujemy gości, którzy przychodzą na śniadanie, zbieramy brudną zastawę stołową oraz szykujemy nowe nakrycia stołu.
Na wieczornej zmianie zaś obsługujemy około czterdziestoosobową grupę jedzącą kolację. Jeden dzień w tygodniu mamy poświęcony na pracę w barze, gdzie uczymy się przygotowywać kawy oraz jak poprawnie zanosić je do stolika gościa.
Szymon Beda 3G


O 8.00 rano obudził mnie budzik, po czym zacząłem się szykować, zjadłem śniadanie i poszedłem do pracy. Praktyki odbywam w restauracji "AYLANTO RISTO GALLERY srl" w Reggio Emilia. Po przebraniu się w strój roboczy, zacząłem przygotowywać pizzę z pomocnikiem Francesco. Potem pomagałem przy wykonywaniu kremu oraz przy obiedzie dla pracowników. Następnie pozmywałem naczynia i tak skończył się mój dzień w pracy.

Patryk Jędrczak - III G


06.03.2018 wraz z Magdą pracowałam na barze. Podczas tego dnia sympatyczny barman, z którym pracowałyśmy nauczył nas jak prawidłowo otwierać wino i nalewać do kieliszków oraz parzyłyśmy różne rodzaje kawy. Pokazał nam również, jak przygotowuje drinki dla gości. Byłyśmy bardzo zaciekawione i zaintrygowane. 7 oraz 8 marca wraz z innymi uczestnikami projektu obsługiwałyśmy śniadania oraz kolacje. Podczas tych dni sprzątałyśmy ze stolików brudne naczynia, nakrywałyśmy nowe oraz polerowałyśmy sztućce.
Małgorzata Pres, Weronika Adamczyk 3H


Pracuję w firmie "Rama Motori" w Reggio Emilia. Zakład ten zajmuje się dystrybucją, produkcją i sprzedażą silników oraz ich komponentów od lat 70-tych XX wieku. Mój pierwszy dzień w tym przedsiębiorstwie rozpoczął się od krótkiego szkolenia. Następnie zacząłem kompletować zamówienia korzystając z automatycznych regałów. Po południu rozpakowywałem towar, układałem części do silników na regałach i dbałem o porządek w magazynie. Na koniec dnia zająłem się pracami porządkowymi.

Maciej Wiertelak - III L


Pracuję w restauracji "Canale Maestro" w Reggio Emilia. Moim szefem jest Fabio, a moją pracę nadzoruje Mario. Robiłam już popularne we Włoszech pierożki i serwowałam dania. Przygotowuję je sama od A do Z.

Angelika Kazimierczak


Pracuję w restauracji "Pegaso" w Reggio Emilia . Moim szefem jest Hicham, z którym pracuję w kuchni. W pierwszym dniu pracy kroiłam warzywa, ale także przyrządzałam sama spaghetti.

Joanna Zuska - III G


Moje miejsce pracy to niewielka przytulna kawiarnia o nazwie "Cristal Cafe" znajdująca się w centrum Reggio Emilia.
Moja praca w ciągu dnia polega na obsłudze gości, podawaniu zamówień do stolików, przygotowywaniu koktajli, napojów gorących, jak i zimnych oraz różnego rodzaju przekąsek. Czas spędzony w pracy uważam za pożyteczny i przyjemny. Otoczenie, klienci oraz szef są bardzo sympatyczni.
Ewelina Gruda - III G



6. Wycieczka do Golden Bay

3 marca całą grupą udaliśmy się na pierwszą większą wspólną wycieczkę. Po około godzinnej jeździe autobusem dotarliśmy do cudownego miejsca jakim jest plaża Golden Bay. Mogliśmy podziwiać piękne widoki Morza Śródziemnego połączone z zielonymi drzewami oraz palmami, robić pamiątkowe zdjęcia, opalać się, coś zjeść, a niektórzy nawet odważyli się zamoczyć nogi w nieco chłodnej wodzie. Wszyscy razem miło spędziliśmy czas wypoczywając w promieniach słońca.

Zuzanna Owczarek 3G



7. Wycieczka do Valetty

W niedzielę rano około godziny 9 wszyscy wybraliśmy się do stolicy Malty. Podróż nie trwała zbyt długo, ponieważ Valettę widzimy z okien naszych apartamentów. Stolica Malty ma wiele pięknych historycznych budynków, o których opowiedziała nam pani przewodnik.
O godzinie 12 wspólnie udaliśmy się na lunch do lokalnej restauracji. Pogoda bardzo nam sprzyjała, było bardzo ciepło.
Wszyscy byli zadowoleni i pełni wrażeń.


Szymon Płóciennik 3G



8. Weekend w REGGIO EMILIA

W sobotę, 3 marca, zwiedziliśmy wielką Bazylikę Madonna della Ghiara w Reggio Emilia. Pomimo niesprzyjającej pogody w niedzielne popołudnie.
4 marca, udaliśmy się na spacer po historycznym centrum miasta. Na Piazza Grande zwiedziliśmy Duomo, czyli średniowieczną katedrę.
W miejscu tym znajduje się także Ratusz Miejski, na którym umieszczona została pamiątkowa tablica dotycząca powstania hymnu Polski. Następnie udaliśmy się na Piazza della Vittoria (Plac Zwycięstwa), na którym można podziwiać monumentalny Teatr Miejski, wielką fontannę oraz pomnik poświęcony żołnierzom włoskim poległym w obronie ojczyzny. Pospacerowaliśmy w pobliskim parku podziwiając egzotyczną dla nas roślinność, teraz pokrytą śniegiem.

Natalia Iżykowska, Martyna Stawirej, Monika Kozielska, Karina Plichta, Patrycja Krauz - klasa III D



9. Gra miejska

W niedzielę około godziny 13 wybraliśmy się do sąsiadujących z Valettą Trzech Miast - Three Cities, aby rozegrać grę miejską. Aby tam dotrzeć musieliśmy płynąć promem. Podczas wycieczki braliśmy udział w zabawie, mieliśmy za zadanie znaleźć wybrane miejsca, sfotografować je i rozmawiać z lokalnymi mieszkańcami. Zabawa była na pewno nietypową formą poznania nowego miejsca.

Magdalena Ciapa 3G



10. Relacje opiekunów grup po tygodniu praktyk

Minął pierwszy tydzień praktyk zawodowych młodzieży naszej szkoły w ramach projektu "Europa szansą mojego rozwoju". Do Reggio Emilia we Włoszech przyjechali ze mną: Monika Kozielska, Martyna Stawirej, Natalia Iżykowska, Patrycja Krauz, Karina Plichta (klasa III D - tech-nik ekonomista), Kinga Salamon, Błażej Grzanka, Maciej Wiertelak, Mateusz Simiński, Damian Kornacki (klasa III L - technik logistyk), Angelika Kazimierczak, Joanna Zuska, Kamila Plichta, Patryk Jędrczak, Ewelina Gruda (klasa III G - technik żywienia i usług gastronomicznych).
W niedzielę, 25 lutego 2018r., dotarliśmy samolotem do stolicy regionu Emilia Romagna - Bolonii, a następnie autokarem przemieściliśmy się do Reggio Emilia.
W poniedziałek ugoszczono nas tu najbardziej typowym daniem włoskim - pizzą. Kolacja powitalna miała miejsce w pizzerii "Sotto Broletto" przy Rynku.
Przez pierwsze dni uczestnicy projektu zapoznawali się z miejscami pracy, ze strukturą firm, poznawali pracodawców, współpracowników, swoje obowiązki oraz drogę do zakładów. Kolejne dni tygodnia wypełniła praca.
Uczennice kształcące się w zawodzie technik ekonomista przez pierwszą część dnia odbywają praktyki w Parmie w firmie "AICS Parma", a przez kilka dni w tygodniu po południu również w biurze "Younet" w Reggio Emilia.
Troje uczniów (technik logistyk) uczy się zawodu w firmie "Emporio Parma. Associazione CentoperUno Onlus" w Parmie, jeden uczeń w "Rama Motori.S.p.A" w Reggio Emilia i jeden w księgarni "Libreria Futurino & C di Mori Mariangela" w Parmie. Uczniowie z Technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobywają doświadczenie zawodowe w lokalach gastronomicznych Reggio Emilia: "Pizzeria Nuova Mediterranea", restauracjach "Canale Maestro", "Pegaso", "Aylanto Risto Gallery srl" oraz w lokalu "Cristal Cafe`". Wszyscy uczniowie są zadowoleni z miejsc pracy, z relacji ze współpracownikami oraz ze zdobywanych każdego dnia doświadczeń zawodowych. Porozumiewają się głównie w języku angielskim.
Mimo wyjątkowo niesprzyjającej pogody, uczestnikom projektu udało się poznać Reggio Emilia podczas kilku spacerów. Pierwszy wieczorny City Tour miał miejsce już w poniedziałek, dzień po przylocie do Włoch. Oprowadzono nas po najważniejszych miejscach centrum miasta: najsłynniejszych placach i ulicach. Wszystkich najbardziej zachwyciła rozległa fontanna przed Tea-trem Miejskim, która wieczorem przybiera barwy flagi włoskiej. Reggio Emilia jest bowiem nazy-wane "Miastem Trzech Kolorów" - to tu uszyto i po raz pierwszy zaprezentowano publicznie flagę włoską. Miejscowość ta jest też bardzo ważna dla Polaków. Tu powstał w 1797 roku nasz hymn narodowy, napisany przez Józefa Wybickiego. Ślady tego wydarzenia odnaleźliśmy w postaci tablicy pamiątkowej na Ratuszu w centrum miasta. W sobotę, 3 marca, zwiedziliśmy Bazylikę Madonna della Ghiara, poznaliśmy historię jej powstania, podziwialiśmy wewnątrz liczne freski przedstawiające sceny ze Starego Testamentu, XVIII-wieczne organy oraz wielką kopułę.
Niedzielę natomiast wykorzystaliśmy na zwiedzanie Katedry znajdującej się w Rynku (Piazza Grande) oraz spacer po ośnieżonym parku w centrum miasta.
Przed uczniami kolejny tydzień pracy i zdobywania nowych doświadczeń zawodowych.

Katarzyna Pilc - Vinci


Naszą przygodę z Maltą rozpoczęliśmy w sobotę 24 lutego udając się wspólnie na lotnisko we Wrocławiu. Stamtąd wylecieliśmy na piękną i ciepłą wyspę, która zafascynowała nas swoją odmiennością i łagodnym klimatem. W pierwszym dniu pobytu mieliśmy czas na bliższe poznanie okolicy, spacer piękną promenadą oraz wspólny powitalny obiad w pobliskiej restauracji "Paparazzi".
W poniedziałek wszyscy udaliśmy się do miejsc praktyk, uczniowie poznali managerów, załogę, z którą będą mieli przyjemność pracować przez cztery tygodnie oraz swoje stanowiska pracy. Przez pierwszy tydzień uczniowie wdrażali się do wykonywania swoich obowiązków oraz do pracy na zmiany, ponieważ niektórzy kończą pracę nawet o 23.
Po ciężkim tygodniu pracy, w sobotę, wspólnie wybraliśmy się na przepiękną plażę piaszczystą Golden Bay, aby podziwiać zapierające dech krajobrazy. Trzeba poświęcić trochę czasu, aby dotrzeć do tego przepięknego miejsca, ale naprawdę warto! Wapienne klify otaczające ten zakątek są niezapomniane.
W niedzielę miała miejsce kolejna wycieczka, tym razem do Valetty, stolicy Malty. Uczniowie mieli możliwość poznać krótko historię tego małego, mającego około kilometra kwadratowego miasta. Podziwialiśmy wspólnie Hastings Gardens i zobaczyliśmy tam drzewo szarańczyn strąkowy (inaczej karob). Pani przewodnik wyjaśniła nam, że każde ziarenko tego drzewa ma masę około 0,2 g i z tego powodu dawniej ziarna te służyły do ważenia kamieni szlachetnych i stąd wywodzi się nazwa karat.
Po zwiedzaniu stolicy popłynęliśmy promem do Trzech Miast (Birgu, Senglea i Cospicua) - Three Cities, gdzie uczniowie brali udział w grze miejskiej. Zostali podzieleni na trzy grupy, otrzymali kartki z pytaniami, na które musieli znaleźć odpowiedzi pytając lokalnych mieszkańców. Ten konkurs jeszcze nie został rozstrzygnięty, ale już niedługo poznamy grupę, która udzieliła najlepszych odpowiedzi. Ten tydzień był pełen wyzwań i wrażeń i nie wątpimy, że kolejne tygodnie będą również nimi wypełnione.

Katarzyna Krawczyk



11. Kuchnia regionalna Reggio Emilia

Dnia 7 marca w słoneczne popołudnie udaliśmy się z Panią Vinci do pobliskiego baru "Melli", aby spróbować regionalnych potraw Reggio Emilia. Każdy z nas zamówił Erbazzone, czyli chrupkie ciasto z dodatkiem szpinaku, czosnku i skwarków. Naszą uwagę przykuła także smacznie wyglądająca pizza. Po zamówieniu włoskich dań usiedliśmy przy stolikach na zewnątrz. Erbazzone było bardzo sycące i wszyscy zjedliśmy je ze smakiem.

Monika Kozielska, Natalia Iżykowska, Patrycja Krauz, Martyna Stawirej III D



12. Wizyty opiekuna w miejscach praktyk

7 marca miałam okazję odwiedzić dwa miejsca, w których nasi uczniowie odbywają praktyki. Były to restauracje: "Pegaso" oraz "Canale Maestro" w Reggio Emilia. Oba lokale specjalizują się w ty-powej kuchni włoskiej. Joannę zastałam przy krojeniu warzyw, które potrzebne były do przygoto-wywania potraw dla gości. Tego dnia zajmowała się również przyrządzaniem ośmiornic i innych "skarbów" morza. Angelika oczyszczała i przygotowywała na wieczorną kolację świeże sardynki. Obie uczennice naszej szkoły uczą się szybko, poznając każdego dnia, dzięki swoim opiekunom i współpracownikom, tajemnice jednej z najlepszych kuchni na świecie.


W piątek, 9 marca, odwiedziłam kolejne dwa miejsca w Reggio Emilia, w których odbywają prak-tyki uczniowie naszej szkoły. W pizzerii "Nuova Mediterranea" dowiedziałam się, że Kamila jest już prawdziwą mistrzynią pizzy, przyrządza ją tak jak Włosi.
Potrzebowała niewiele czasu, żeby się tego nauczyć. Miałam możliwość obserwować, jak to robi. Ewelina w kawiarni "Cristal Cafe`" pro-fesjonalnie obsługuje gości, przygotowując im wyśmienite kawy oraz inne napoje. Praca obu uczennic została wysoko oceniona przez pracodawców.

Katarzyna Pilc - Vinci



13. Relacje opiekunów po drugim tygodniu praktyk

Minął drugi tydzień praktyk zawodowych uczniów naszej szkoły w Reggio Emilia we Włoszech. Rozpoczęłam tzw. "monitoring visit" - wraz z przedstawicielem partnera zagranicznego odwiedzałam miejsca pracy uczniów. Miałam możliwość obserwować, jak wykonują oni swoje obowiązki oraz porozmawiać z opiekunami praktyk. Praca naszych uczniów we włoskich lokalach gastronomicznych została oceniona wysoko.
W tym tygodniu próbowaliśmy typowej potrawy Reggio Emilia - wspaniałego "erbazzone", które serwują na ciepło w znanym w mieście barze "Melli" na placu San Prospero - tuż przy miejscu naszego zakwaterowania.
W sobotę, 10 marca, poszliśmy na spacer do najpopularniejszego wśród mieszkańców Reggio Emilia parku - "Parco delle caprette" (czyli "Parku kózek"), położonego nad rzeką Crostolo. Znajduje się tam zagroda ze zwierzętami (kozy tybetańskie, osły, konie karłowate) oraz wiele miejsc przeznaczonych do uprawiania sportu. W tym dniu oglądaliśmy także jarmark z produktami włoskich kuchni regionalnych odbywający się na Rynku Głównym (Piazza Grande) w centrum miasta.
Dobiega końca mój pobyt w Reggio Emilia. W niedzielę, 11 marca, opiekę nad uczniami przejmuje pani prof. Lidia Tomaszewska.

Katarzyna Pilc - Vinci


Drugi tydzień praktyk upłynął uczniom biorącym udział w praktykach na Malcie na ciężkiej pracy.
Praktykantki w zawodzie technik handlowiec, które przyleciały tutaj w ramach projektu EuroVet to Paulina Dybka oraz Dominika Dzimińska (pracujące w sklepie Mothercare) i Ilona Dziadek, Martyna Mikulska oraz Marta Chojnacka (pracujące w sklepie Matalan). Sklep Mothercare ma w swoim asortymencie produkty dla kobiet w ciąży oraz dla dzieci, natomiast sklep Matalan oferuje odzież damską, męską, dziecięcą oraz różnorodne artykuły gospodarstwa domowego. Uczennice w ramach swoich obowiązków zajmowały się obsługą klienta, zabezpieczaniem towarów przed kradzieżą, uzupełnianiem towarów w sklepie, rozkładaniem towarów w magazynie. Praktykantki pomagały również w przyjmowaniu dostaw. Praktykanci w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych to Zuzanna Owczarek, Szymon Płóciennik, Magdalena Ciapa, Szymon Beda oraz Monika Jaros. Pracują oni w hotelu The Waterfront, jest to czterogwiazdkowy hotel leżący tuż przy promenadzie. W tym miejscu pracują również uczniowie z klasy 3H: Małgorzata Pres, Paulina Szulc, Mikołaj Kowalczyk, Weronika Adamczyk oraz Emilia Ułańska. Wszyscy nauczyli się przez te dwa tygodnie wielu nowych umiejętności. Zajmowali się pracą w barze, w restauracji, obsługiwaniem konferencji, przygotowywaniem drinków, parzeniem różnych rodzajów kawy, polerowaniem zastawy stołowej, obsługą konsumenta, serwowaniem potraw, zbieraniem brudnej zastawy stołowej, nakrywaniem do stołu oraz pracą w magazynie hotelowym.
Pod koniec drugiego tygodnia udałam się wraz panią Jolantą Paduch, pracownikiem naszego partnera zagranicznego Improve Away do miejsc pracy praktykantów, aby dowiedzieć się czegoś od ich pracodawców. Wszyscy managerowie zgodnie twierdzą, że uczniowie naszej szkoły są rzetelnymi i odpowiedzialnymi pracownikami oraz sumiennie wykonują powierzone im zadania. Mamy nadzieję, że z każdym spędzonym tutaj dniem ich umiejętności będą się polepszać a ich pewność siebie będzie coraz większa.
Poznaliśmy także zwycięzców gry miejskiej przeprowadzonej w Trzech Miastach. Najlepsi okazali się: Zuzanna Owczarek, Monika Jaros, Magdalena Ciapa, Mikołaj Kowalczyk oraz Szymon Płóciennik. Gratulujemy!
W dniu 10 marca dobiega końca mój dwutygodniowy pobyt na Malcie i tym samym opiekę nad uczniami obejmuje pani Karolina Smus.

Katarzyna Krawczyk



14. Wycieczka do Wenecji

Dnia 11 marca (niedziela) o 7:40 zebraliśmy się całą grupą by wyruszyć na wycieczkę do Wenecji. Mimo niesprzyjającej pogody już w drodze mogliśmy podziwiać piękne widoki min. gór Parco Regionale dei Colli Euganei.
Po dotarciu do Wenecji podziwiając piękne kamienice, wąskie uliczki , kanały i liczne mosty przeszliśmy do Planet Restaurant w której zjedliśmy posiłek. Najedzeni, z przewodnikiem poszliśmy podziwiać plac i bazylikę św. Marka.
Od pani przewodnik usłyszeliśmy o tym, że plac ten jest często zalewamy wodą w czasie przypływu oraz historię przewiezienia do bazyliki relikwii ewangelisty. Następnie zobaczyliśmy najpopularniejszą a zarazem najstarszą restaurację w Wenecji- Francesco.
Dalej przeszliśmy pod Pałac Dożów, który w przeszłości był siedzibą władz, sądem ale także więzieniem. Aktualnie jest tam muzeum.
Następnie zobaczyliśmy most westchnień który połączył Pałac Dożów z bardziej współczesnym więzieniem. Most ten zyskał swoją nazwę od westchnień skazanych, którzy po raz ostatni w życiu mogli zobaczyć lagunę. Ostatnim punktem naszej wycieczki po Wenecji było najpopularniejsze miejsce sprzedaży pamiątek przy Canal Grande. Przed pożegnaniem pani przewodnik opowiedziała nam o karnawale w Wenecji oraz o najpopularniejszych pamiątkach jakie możemy zakupić z tego pięknego miasta. Są to oczywiście maski karnawałowe.
Po krótkim czasie wolnym udaliśmy się na dworzec kolejowy by wrócić do Reggio Emilia.


Lidia Tomaszewska



15. Początek pobytu nowego opiekuna

Malta przywitała mnie życzliwym uśmiechem pani Małgorzaty Sokołowskiej, prezesa organizacji Improve Away, czekającej na mnie na lotnisku, skąd po szybkiej wizycie w przydzielonym mi mieszkaniu, poszłam przywitać się z młodzieżą zajmującą trzy odrębne apartamenty w sąsiednim budynku.
Było dość późno, więc zaproponowałam żebyśmy spotkali się następnego dnia wczesnym popołudniem i odbyli spacer po okolicy trasą wyznaczoną przez młodzież.
Niedziela była wyjątkowo słoneczna i ciepła, a uczniowie chętnie podzielili się ze mną swoimi spostrzeżeniami i wrażeniami z dwóch wcześniejszych tygodni pobytu. Poprowadzili mnie wzdłuż nadbrzeża Sliema Creek, gdzie cumują prywatne jachty, łódki i łodzie turystyczne, aż na cypel gdzie znajdują się ruiny Tigné Fort, a skąd roztacza się wspaniały widok na Valettę i wody okalające wyspę.
To był bardzo obiecujący początek mojego pobytu!

Karolina Smus



16. Podsumowanie trzeciego tygodnia praktyk uczniów

Za nami już 3 tydzień zagranicznych praktyk na Malcie w sklepach Mothercare i Matalan.
W pracy zajmujemy się obsługą klienta, metkowaniem towarów, zabezpieczaniem towarów przed kradzieżą, porządkowaniem magazynów, ustalaniem promocyjnych cen, uzupełnianiem braków na sali sprzedażowej. Atmosfera w sklepach jest bardzo miła, a pracownicy życzliwi i pomocni.
Jesteśmy bardzo zadowolone z odbywanych praktyk. Pozdrawiamy ze słonecznej Malty!

Ilona Dziadek, Marta Chojnacka, Dominika Dzimińska, Paulina Dybka i Martyna Mikulska


Trzeci tydzień naszych praktyk rozpoczęliśmy pracą w barze oraz w restauracji. Podczas pracy w barze przygotowywaliśmy drinki, przekąski oraz otwieraliśmy wina.
Dziewczyny, które tego dnia pracowały przy obsłudze śniadań i kolacji obsługiwały gości zbierając od nich brudną zastawę i szykując nową. W tym tygodniu zdarzyło nam się również obsługiwać dwie konferencje podczas, których naszym zadaniem było podawanie kawy, herbaty i ciastek oraz sprzątanie brudnej zastawy.
Ten tydzień przyniósł nam wiele pozytywnych wrażeń i nowych doświadczeń oraz poprawiły się nasze umiejętności językowe.

Paulina Szulc, Małgorzata Press, Weronika Adamczyk, Mikołaj kowalczyk, Emilia Ułańska


Trzeci tydzień praktyk na Malcie był pracowity, zazwyczaj pracowaliśmy od 8 aż do 22 z 6 godzinną przerwą.
W środę grupa 2 osobowa obsługiwała 200 osobową grupę Caritasu! Z tygodnia na tydzień cała grupa uczy się wielu bardzo przydatnych rzeczy i doskonali język. Poznajemy tez nowych współpracowników – w tym tygodniu współpracowaliśmy z grupą Włochów.
Magdalena Ciapa, Szymon Beda, Monika Jaros, Zuzanna Owczarek, Szymon Płóciennik



17. Relacje z miejsc praktyk

14 marca odwiedziłam dwa miejsca praktyk naszych uczniów, które znajdują się w pobliskiej Parmie. Pierwsze z nich to Emporio Parma – organizacja wspomagająca biedne rodziny. Pracują tam Kinga Salamon, Błażej Grzanka i Mateusz Simiński z 3 L.
Nasi praktykanci przepakowują i oznaczają towary, układają je na półkach. Rozmawiałam z szefem i współpracownikami naszych uczniów i wszyscy wyrażali bardzo pochlebne opinie na temat ich pracy. Są sumienni, punktualnie zaczynają pracę, dobrze wykonują polecenia przełożonych, mimo bariery językowej, gdyż pozostali członkowie personelu posługują się wyłącznie językiem włoskim. Nasi uczniowie również ciepło wyrażali się o włoskich współpracownikach, którzy są przyjacielscy i na ich pomoc zawsze mogą liczyć.
W pracy panuje miła przyjazna atmosfera.


Drugim miejscem była księgarnia Libreria Futurino&C di Mori, w której pracuje Damian Kornacki.
Jest to rodzinna firma. Damian komplementuje podręczniki i inne towary, przygotowuje je do wysyłki, pakuje.
Opiekun praktyk jest z pracy naszego praktykanta bardzo zadowolony. Podkreśla, że Damian jest pracowity, punktualny, elastyczny. Rozumie polecenia przełożonego i sprawnie je wykonuje.


20 marca odwiedziłam firmę Rama Motori S.p.A w Reggio Emilia, w której pracuje Maciek Wiertelak.
Firma zajmuje się dystrybucją i sprzedażą silników. Firma posiada jeszcze sklep i firmę ogrodniczą.
Do obowiązków Maćka należy komplementowanie zamówień, rozpakowywanie towarów, dbanie o porządek na stanowisku pracy. Przełożeni Maćka są bardzo zadowoleni z jego pracy. Doceniają dokładność, odpowiedzialność i zaangażowanie. Maciek z kolei docenia, że może pracować w tak nowoczesnej , zautomatyzowanej firmie.


Tego dnia odwiedziłam również miejsce pracy Patryka Jędrczaka – restaurację Aylanto Risto Gallery w Reggio Emilia. Patryk zajmuje się wstępną obróbką warzyw i mięs, pomaga w robieniu pizzy i innych potraw, zmywa naczynia kuchenne. Jest zadowolony ze swojego miejsca pracy bo się bardzo dużo nauczył o włoskiej kuchni.


22 marca odwiedziłam siedzibę firmy AICS (Associazione Italian Cultura Sport) Parma, w której pracują nasze ekonomistki: Monika, Karina, Natalia, Martyna i Patrycja. Jest to centrum kultury, które może przyznawać ulgi podatkowe. Nasze uczennice zajmują się wprowadzaniem i sprawdzaniem danych komputerowych, sporządzają przelewy, formularze, foldery, kopiują i skanują potrzebne dokumenty. Bardzo sprawnie i dokładnie wykonują swoje obowiązki, są zaangażowane i zainteresowane tym co robią, co podkreślała opiekunka naszych uczennic, jak i pan Prezydent.
Obydwoje stwierdzili, że to najlepsza grupa praktykantek jaką kiedykolwiek mieli.
Dwa razy w tygodniu dziewczęta pracują w biurze YouNet w Reggio Emilia. Pomagają tam w organizacji praktyk zagranicznych, kompletują dokumenty, rozdzielają bilety, sporządzają mapki.
Wszyscy pracownicy biura: Giulia, Celina, Magda i Frederico doceniają dobrą pracę naszych uczennic.
Lidia Tomaszewska



18. Wycieczka dookoła Malty

17 marca o godzinie 9.17 nasz opiekun umówił się z nami na przystanku, z którego mieliśmy wsiąść do autobusu bez dachu „a hop on hop off bus”, który podróżuje po całej wyspie. Komunikacja na Malcie działa w specyficzny sposób, dlatego poczekaliśmy chwilę dłużej.
Pierwsze wrażenia, gdy zajęliśmy swoje miejsca na górnym pokładzie były niesamowite. Widoki, które można oglądać spacerując po Malcie to nic w porównaniu z tym, co widzi się podróżując tym autobusem. Ze względu na to, że na wyspie jest bardzo wietrznie po 2 godzinnej podróży trochę zmarzliśmy, zatem zrobiliśmy sobie krótką przerwę żeby wrócić do hotelu, ubrać się cieplej i coś zjeść. Po szybkim naładowaniu baterii wróciliśmy do podróżowania.
Tym razem zrobiliśmy przystanek w Mdinie, która kiedyś była stolicą Malty. Miasto jest piękne i warte zwiedzenia, a nasza opiekunka z przewodnikiem w ręku wytrwale próbowała nam przekazać informacje o znajdujących się tam zabytkach. Po zwiedzeniu miasta wróciliśmy do autobusu, żeby znów móc podziwiać piękne krajobrazy.
Na trasie naszej wycieczki była m.in. Valletta, Vittoriosa, Blue Grotto, Mdina, Rabat, plaża Golden Bay i Bugibba. Kiedy wracaliśmy do hotelu zatrzymał nas tłum ludzi w San Julian's. Kierowca poinformował, że musimy wysiąść, ponieważ trwają obchody dnia Św. Patryka i drogi są zamknięte! Mnóstwo ludzi ubranych na zielono śpiewało i tańczyło na ulicach. Ostatni odcinek trasy pokonaliśmy więc pieszo.

Paulina Dybka



19. Wycieczka na Gozo

18 marca wraz z grupą uczniów z Lubina, która w tym samym czasie odbywa praktyki zawodowe na Malcie, udaliśmy się na, niestety już ostatnią, wycieczkę na sąsiednią wyspę Gozo. Swoją wyprawę rozpoczęliśmy wcześniej rano, gdyż o godzinie 8 przyjechał po nas bus, którym udaliśmy się do portu, z którego odpływał nasz prom. Podróż trwała około pół godziny. Na miejscu zastały nas oszałamiające widoki, które zapierały dech w piersiach.
Zwiedziliśmy całą wyspę, ale warto wspomnieć o stolicy Gozo - Victorii oraz wszystkich tamtejszych plażach, które zachwyciły nas czystą, przejrzystą i niebieską wodą. Pogoda dopisała, słońce nie opuszczało nas na krok, a wiatr nie przeszkodził w zwiedzaniu. Wszyscy byliśmy bardzo zadowoleni i pełni wrażeń.
Wycieczkę zaliczamy do jak najbardziej udanych, a krajobrazy zostaną w naszych głowach przez długi, długi czas.


Zuzanna Owczarek



20. Podsumowanie trzeciego tygodnia

Trzeci tydzień praktyk dobiegł końca!
Uczniowie ze swobodą, ale odpowiedzialnie i z dużym zdyscyplinowaniem wypełniają swoje obowiązki w miejscach praktyk. Są wobec siebie przyjacielscy i chętnie się wspierają, okazując sobie pomoc i zrozumienie, ale też żartując życzliwie z różnych codziennych sytuacji, które przeżywają w pracy czy w „domu”. Dbają o punktualność, odpowiedni wygląd, adekwatny do wymagań pracodawców i angażują się w zdobywanie nowych umiejętności i szlifowanie tych już zdobytych.

Miałam okazję porozmawiać z managerkami i współpracownicami uczennic pracujących w sklepach Matalan i Mothercare i z wielką przyjemnością słuchałam, jak panie z uznaniem wypowiadały się o pracy dziewcząt i ich zaangażowaniu.
Praktykantów z hotelu The Waterfront obserwowałam podczas pracy, kiedy przyszłam jako gość baru napić się kawy - miło było być obsłużonym przez kulturalnych i profesjonalnych młodych pracowników! Wiem też, że pomagali oni swoim mniej doświadczonym kolegom z Włoch podczas odbywanych przez nich praktyk w hotelowej restauracji i barze.

Wszyscy pracują sumiennie i wieczorami, podczas naszych codziennych zebrań, widać ich zmęczenie. Tym bardziej ucieszył mnie fakt, że zdecydowali się wybrać ze mną na dodatkową i do tego płatną (!) wycieczkę w sobotę 17 marca, dość wczesnym rankiem! Skorzystaliśmy z uprzejmości pani Jolanty Paduch i kupiliśmy z dużą zniżką bilety na ofertę firmy City Sightseeing, która organizuje wycieczki objazdowe po Malcie. Mieliśmy dzięki temu, przez cały dzień, możliwość podziwiania różnorodności wyspy z górnego, otwartego pokładu czerwonego autobusu „hop on hop off”, czyli wsiadasz i wysiadasz kiedy chcesz. Po drodze widzieliśmy m.in. Vallettę, Trzy Miasta - Birgu, Vittoriosę i Conspicuę, fragment południowego wybrzeża Malty z Błękitną Grotą i urokliwym miasteczkiem rybackim Marsaxlokk, turystyczne i popularne wśród wielbicieli wakacyjnej rozrywki St. Julian’s i Paceville, zatokę Golden Bay z piękną, piaszczystą plażą czy położoną już w północnej części wyspy Zatokę Św. Pawła z gęsto zabudowaną hotelami Buġibbą. Największą atrakcją wyprawy był niewątpliwie przystanek w Mdinie zwanej też Miastem Ciszy, która była pierwszą stolicą wyspy. Niezwykłe, jakby natchnione duchem historii, wąskie uliczki tego wielosetletniego miasta zrobiły na nas ogromne wrażenie, tak zresztą jak i widok roztaczający się z jego murów na zielone o tej porze roku maltańskie pola i łąki.

Niedziela też minęła nam pod znakiem zwiedzania! Tym razem popłynęliśmy na drugą co do wielkości wyspę archipelagu – Gozo. Piękno tego miejsca podziwialiśmy z okien autobusu i zwiedzając niezwykłe krajobrazowo miejsca, takie jak lazurowa zatoka Xlendi Bay, zatoka Dwejra Bay z nieistniejącym już, niestety, naturalnym symbolem wyspy – Lazurowym Oknem, który runął do morza w zeszłym roku czy plaża w zatoce Ramla Bay, zadziwiająca swym pomarańczowym piaskiem. Na dłużej zatrzymaliśmy się w stolicy Gozo – Victorii, gdzie zwiedzaliśmy górującą nad miastem monumentalną Cytadelę, z której można niemalże zobaczyć całą wyspę!
No cóż…pięknie tu!
Karolina Smus



21. Podsumowanie praktyk

11 marca zaczęłam opiekę nad praktykantami w Reggio. Przywitałam się z grupą po ich powrocie z wycieczki do Wenecji. Byli zmęczeni i przemoczeni więc ogólne spotkanie przenieśliśmy na kolejny dzień.
W poniedziałek przypomnieliśmy sobie podstawowe zasady zachowania uczniów podczas praktyk i plan na kolejny tydzień. W środę odwiedziłam dwa miejsca pracy w Parmie: Emporio Parma i Liberia Fruturino & C di Mori, w których praktyki odbywają : Kinga, Błażej , Mateusz i Damian. Pracodawcy chwalili naszych uczniów za sumienność, punktualność ogólnie dobra pracę.
W piątek zorganizowaliśmy kolejne spotkanie, żeby ustalić plany na weekend.
W sobotę pojechałam tylko z Eweliną i Kingą do Parmy, gdyż pozostali uczestnicy przestraszyli się pogody. Zwiedzałyśmy centrum miasta. Po południu odwiedziliśmy Museo Del Tricolore, które przedstawia historię powstania flagi włoskiej. Byśmy w historycznej sali, w której Kongres Republiki , na wniosek Giuseppe Compagnionego ustanowił trzy kolory flagi: zielony, biały i czerwony, a obecnie jest to sala obrad Rady Miejskiej w Reggio. Oglądaliśmy również stroje z epoki, broń, sztandary oraz portrety wybitnych osób, które walczyły o niepodległość regionu.
Następnie udaliśmy się do Palazzo Dei Musei , w którym znajduje się Muzeum Historii Ojczystej. Największe wrażenie zrobiła część przyrodnicza, z wieloma eksponatami rożnych wypchanych gatunków zwierząt. W niedzielę wybraliśmy się na wycieczkę do Mediolanu. Zobaczyliśmy słynną operę La Scalę, Katedrę Duomo, Galerię Emanuela II oraz zwiedziliśmy Zamek Sforzów. Dodatkową atrakcją był przejazd metrem.
Wycieczka była miłym zakończeniem trzeciego tygodnia praktyk dla uczniów, a dla mnie końcem pierwszego tygodnia.
Czwarty tydzień zaczęliśmy od uzupełnienia dzienniczków praktyk.
20 marca odwiedziłam kolejne dwa miejsca pracy w Reggio Emilia: firmę Rama Motori, w której pracował Maciek Wiertelak oraz restaurację Aylanto Risto Gallery, w której pracował Patryk Jędrczak. Maciek w swojej firmie komplementował zamówienia, miałam okazję widzieć przygotowane przez niego paczki gotowe do wysyłki do klientów. Współpracownicy i przełożeni chwalili Maćka za pracowitość, sumienność i zaangażowanie w pracy. Przełożony Patryka z kolei doceniał postęp jaki Patryk zrobił w pracach kuchennych. 22 marca odwiedziłam siedzibę firmy AICS ( Associazione Italian Cultura Sport )Parma, w której pracowały nasze ekonomistki: Monika, Karina, Natalia, Martyna i Patrycja. Jest to centrum kultury, które może przyznawać ulgi podatkowe. Była to bardzo miła wizyta , gdyż zarówno bezpośrednia przełożona dziewcząt jak i szef firmy , bardzo chwalili umiejętności naszych praktykantek. Podkreślali, że bardzo sprawnie i perfekcyjnie wykonują polecenia, świetnie współpracują w grupie.
Podobną opinię mieli pracownicy biura YouNet, w którym nasze uczennice pracowały dwa razy w tygodniu. Tego dnia o 20: 40 udaliśmy się wspólnie z naszą opiekunką Celiną Orzechowską na kolację pożegnalną do restauracji Fassoneria, która swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu gatunkowi krów mięsnych Fassone i słynie z hamburgerów zrobionych właśnie z tego mięsa. Wybraliśmy sobie różne rodzaje hamburgerów, frytki i napoje. Wspominaliśmy kolację powitalną i zdaliśmy sobie sprawę jak szybko biegnie czas.
Piątek był ostatnim dniem pracy. Wszyscy praktykanci uzyskali od pracodawców oceny za praktyki i podpisy na certyfikatach.
W sobotę o 9:30 wyruszyliśmy z naszej rezydencji na dworzec kolejowy i udaliśmy się do Bolonii. Spotkaliśmy tam Paulinę z biura IFOM, która pokazała nam piękną starówkę Bolonii. Zwiedziliśmy najważniejszy plac Bolonii – Piazza Maggiore i słynną Bazylikę Św. Petroniusza. Podziwialiśmy Wieże Due Tori i Fontannę Neptuna, Pallazzo d’ Accursio, który jest siedziba władz miasta. Odwiedziliśmy też Uniwersytet Boloński, na którym studiował nasz słynny rodak Mikołaj Kopernik. Piękne arkady i muzyka grana przez ulicznych artystów nadaje miastu niepowtarzalny klimat. Z przykrością opuszczaliśmy Bolonię. Po powrocie z wycieczki udaliśmy się na ostatnie zakupy, spacery po Reggio Emilia. Musieliśmy pakować walizki i posprzątać pokoje.
W niedzielę godzinie 15 bus zabrał nas na lotnisko w Bolonii. Czekaliśmy na lot wspominając praktyki . O 19:30 wchodziliśmy na pokład samolotu, który zabrał nas do Wrocławia, potem bus do Sieradza i do domu zabierali nas już stęsknieni najbliżsi. I tak zakończył się czwarty tydzień praktyk.

Lidia Tomaszewska


Zakończył się czwarty, ostatni tydzień praktyk młodzieży na Malcie.
Był to czas dla Nich niezwykle wymagający. Nie tylko musieli stawić czoła nowym wyzwaniom, poznać nowe miejsca, inną kulturę, porozumiewać się w języku, który większość z Nich znała wyłącznie z lekcji w szkole, ale przede wszystkim sprawdzić się w nowym miejscu pracy i samodzielnym, dorosłym życiu. I IM się udało! Kiedy w ostatnim dniu pracy towarzyszyłam IM podczas pożegnań albo sama rozmawiałam z pracodawcami, to z wielką satysfakcją obserwowałam i słuchałam pochwał czy miłych komentarzy dotyczących zaangażowania i sumiennej pracy, jaką wykonali. Nie obyło się też bez zaproszenia do dalszej, już indywidualnej współpracy, kiedy tylko będą mieli ochotę w tym celu wrócić na Maltę! Piątkowy wieczór, niezwykły, bo bardzo deszczowy, wszyscy spędziliśmy na kolacji pożegnalnej, biesiadując przy specjałach kuchni maltańskiej: domowych wielosmakowych pastach podawanych na przystawkę z lokalnym pieczywem „ftirą” oraz daniach głównych – króliku duszonym w czerwonym winie oraz wykwintnym gulaszu wołowym - serwowanych z pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami. Deser był dla nas miłym zaskoczeniem, po prostu, w wyniku żartu ze strony pań opiekunek z agencji „Improve Away”, się go nie spodziewaliśmy! Wróciliśmy do hotelu w strugach deszczu , wiedząc, że przed nami pakowanie i ważenie walizek, by nazajutrz po późnym śniadaniu i ostatnim wspólnym zdjęciu wyruszyć na lotnisko, a stamtąd do …domu.
Żegnaj Malto! Będziesz długo wracać w naszych wspomnieniach!



Karolina Smus



22. Podsumowanie projektu 3D i 3HL

Nasza przygoda z Maltą niestety dobiegła końca. Rozpoczęła się 24 lutego, kiedy wysiadłyśmy z samolotu. Nasze pierwsze wrażenia były pozytywne, a dodatkowo ujęły nas piękne widoki. W niedzielę zjadłyśmy powitalny lunch, na którym serwowano różnego rodzaju makarony, sałatki i pizze.
Poniedziałek był naszym pierwszym dniem pracy, wtedy też zapoznałyśmy się z pracownikami i naszymi sklepami: Matalan i Mothercare. Po pierwszym pracowitym tygodniu, w sobotę, wszyscy pojechaliśmy na drugą stronę wyspy, na plażę Golden Bay, gdzie podziwialiśmy piękne widoki i nietypową dla Malty, piaszczystą plażę. Następnego dnia, w niedzielę, wybraliśmy się z przewodnikiem do Valletty i Trzech Miast, gdzie oprócz zwiedzania, odbyła się gra terenowa. Po następnym tygodniu pracy mieliśmy w końcu weekend dla siebie i każdy zagospodarował własny czas jak chciał i potrzebował. Tylko w niedzielę, poszliśmy na długi spacer, by pokazać nowej opiekunce piękno Sliemy i wspaniały widok roztaczający się stąd na stolicę wyspy – Vallettę. W kolejną sobotę zwiedzaliśmy Maltę autobusem bez dachu ‘hop off hop on’ i chociaż pogoda była wietrzna, wszyscy byliśmy zadowoleni z wycieczki. Natomiast w niedzielę zwiedziliśmy wyspę Gozo, która ujęła nas swoim urokiem.
W pracy nauczyłyśmy się zabezpieczania towarów przed kradzieżą, metkowania, eksponowania towarów na półkach, obsługi klienta oraz rozwinęłyśmy swoje umiejętności językowe. Poznałyśmy wielu pomocnych ludzi, którzy współtworzą panującą tu naprawdę bardzo przyjazną atmosferę. Oczywiście nie zawsze było kolorowo - musiałyśmy same przyrządzać sobie obiady, sprzątać pokoje i radzić sobie z innymi drobnymi problemami, które przygotowały nas do dorosłego życia. Polecamy udział w praktykach zagranicznych, ponieważ można przeżyć tutaj naprawdę niezapomnianą przygodę!

Maltańskie praktykantki z 3D


Dziś nadszedł czas, aby nasze zagraniczne praktyki dobiegły końca. Były to dla nas mile spędzone dni, podczas których mogliśmy pogłębić naszą wiedzę i udoskonalić umiejętności związane z obsługą konsumenta, przygotowywaniem drinków oraz różnego rodzaju kaw, a co najważniejsze podszlifować swoje umiejętności językowe. Poznaliśmy wielu wspaniałych, miłych i pomocnych ludzi, z którymi trudno było nam się rozstać.
Nasz pobyt był urozmaicony przez różnego rodzaju wycieczki organizowane przez organizację "Improve Away" oraz nasze opiekunki. Mogliśmy dzięki temu odwiedzić ciekawe miejsca, poznać historię Malty oraz podziwiać jej piękne krajobrazy.
Praca w hotelu "Waterfront" w Sliemie była bardzo dobrym doświadczeniem i chętnie byśmy je powtórzyli! Pomimo lepszych i gorszych dni, nasi przełożeni oraz współpracownicy okazywali nam wiele ciepła oraz zawsze oferowali nam pomocną dłoń. Cały pobyt pomógł nam wkroczyć w dorosłe życie, gdyż oprócz możliwości wzięcia udziału we wspaniałych wycieczkach i cieszenia się aurą tej wyspy, musieliśmy pracować oraz sami dbać o swoje wyżywienie i pokonywać różne życiowe trudności, które na nas tu czekały. To przeżycie było dla nas jak wygrana w Lotto, przez co, jak najbardziej, zachęcamy młodzież do udziału w takich projektach, które pozwalają rozwinąć skrzydła i wprowadzają na nowe ścieżki wiodące ku przyszłości.

Maltańscy praktykanci z klas 3H oraz 3G